Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2016 19:03 - 10 мистерии, които вече сме разгадали 2ра част
Автор: borheto Категория: История   
Прочетен: 563 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 28.06.2016 19:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  5. Какво кара камъните в Долината на смъртта да се движат?

image
От средата на миналия век хората се мъчат да обяснят странен феномен в сухото езеро Рейстрак в Долината на смъртта. Там, на всеки 10 години, камъни с маса над 300кг се придвижват сами, оставяйки след себе си следи в сухото корито на езерото. През годините са предлагани най-различни теории – от пясъчно торнадо до пласт хлъзгави водорасли – но нито една от тях не е убедителна.

Най-накрая, през 2011г, учени от института по океанография към Калифорнийския университет решават да разгадаят мистерията веднъж завинаги. Понеже не им разрешават да прикрепят GPS устройства към камъните, те донасят 15 камъка с подобни размери и започват да ги наблюдават. Две години по-късно получават отговор. През зимата, езерото понякога се пълни с тънък пласт вода от дъждовете, която през нощта замръзва и образува ледена покривка. Когато слънцето изгрее на следващия ден, ледът се стопява и разцепва на парчета, които вятърът придвижва – отнасяйки и скалите с тях. Камъните обаче се придвижват само с няколко сантиметра за секунда – достатъчно бавно, за да не бъде забелязано движението им от хората.
 

4. Какво е предизвикало взрива в Тунгуска?
image

На 30 юни 1908г, огнено кълбо обхваща сибирското небе, последвано от чудовищна експлозия, която опустошава 2000кв.км. гори. Учените по-късно изчисляват, че при събитието в Тунгуска (кръстено на близката река) се е освободила 1000 пъти повече енергия от атомната бомба в Хирошима.

Специалисти достигат отдалеченото място чак през 1927г, но не откриват ясно изразен кратер или парчета от метеорит, което кара някои хора да вярват, че случилото се има нещо общо с антиматерия или извънземни. Други пък са подозирали, че Земята е била ударена от комета – понеже кометата е парче лед, тя не оставя следи.

През 2007г обаче, екип италиански учени използват акустичен скенер, за да открият кратера. Оказва се, че той е в езеро на 8км северно от мястото, където са го търсели преди това.

По-късно украински учени също доказват, че събитието в Тунгуска всъщност е било сблъсък на метеорит. Те са анализирали проби от торф от онова лято и са открили следи от минерали, които обикновено се съдържат в метеоритите, както и лонсдейлит – вещество, което се образува от ударната вълна след експлозия. Комбинацията от всички тези елементи се оказва почти идентична с метеоритен сблъсък в Аризона.
 

3. Как е умрял крал Ричард III? image

Английският монарх Ричард III, описан от Шекспир като мегаломан и зъл гърбушко, е един от най-известните злодеи в историята. Макар отдавна да знаем, че кралят е умрял в Битка при Босуърт през 1485г, никой не знаеше точно как е загинал. В бой ли е убит? Какво се е случило с тялото му, което никой не е знаел къде е погребано?

След повече от 5 века, тези въпроси най-после имат отговори. През 2012г е открит гроб под паркинг в Лестър, Англия, а 5 месеца по-късно ДНК експертиза доказва, че костите са на Ричард III.

Миналата година пък учени разкриха, че по останките на краля са открити следи от 11 удара, включително 9 по главата. Липсата на рани от самозащита по ръцете кара специалистите да вярват, че той е изгубил каската си или я е свалил по време на битката, след което е бил убит при двубой с враг или нападнат от множество нападатели. Освен това са открили, че макар Ричард III да е имал гръбначно изкривяване, той не е накуцвал, както го е описал Шекспир.
 

2. Кой е убил Мария Ридолф
image

Това е едно от най-старите разрешени студени досиета. Седемгодишната Мария Ридолф била видяна за последно жива в Сикамор, Илинойс през декември 1957г заедно с рус млад мъж на име Джони, който се приближил към нея и нейна приятелка. През пролетта на 1958г, тялото й е открито на 190км от там.

ФБР агентите на Джон Едгар Хувър подозират за убийството тийнейджъра Джон Тезиър, но не успяват да отхвърлят алибито му – той се бил качил на влак от Чикаго за Рокфорд в нощта на изчезването на Мария. Тестът с полиграф не доказал лъжа и Джон бил изключен от списъка със заподозрени.

Близо половин век по-късно, Джанет, сестрата на Джон, се свързва с полицията на Илинойс и разкрива мрачна тайна: Майка й, на своето смъртно легло през 1994г, признала, че Джон наистина бил убиецът. Властите отворили наново случая срещу Тезиър, който вече бил на 70 и отдавна се бил преместил, дори сменил името си на Джак Маккъло.

Последвал пореден пробив. Приятелката от гимназията на заподозрения имала стара негова снимка, в чиято рамка детективите открили неизползван билет за влак от нощта на убийството. Това разбило старото му алиби. На процеса пък, негова снимка от 1957г е идентифицирана от приятелка на жертвата. През 2012г Маккъло е осъден на доживотен затвор.
 

1. Как са построени пирамидите?

В края на 60-те и началото на 70-те години, поддръжниците на теорията, че човешката цивилизация е била подпомогната от извънземни, посочват Египетските пирамиди като най-очевидното доказателство за това. Според тях, древните египтяни нямало как да преместят масивните каменни блокове сами и са използвали антигравитационна технология от извънземните.

През 2014г, физици от университета в Амстердам се заемат да ни избавят от нелепите теории. Анализирайки древни чертежи, те открили, че голям екип работници може да качи гигантски каменен блок върху шейна, а намокрянето на пясъка по пътя намалява триенето и прави възможно издърпването му до пирамидата. Други експерти смятат, че египтяните са използвали глина като лубрикант, но е твърде вероятно методите да са били няколко.





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borheto
Категория: Забавление
Прочетен: 32950
Постинги: 36
Коментари: 5
Гласове: 26
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031