Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2016 18:10 - 10 мистерии, които вече сме разгадали 1ва част
Автор: borheto Категория: История   
Прочетен: 592 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Повечето хора обожават мистериите. Чудим се кой наистина е бил Джак Изкормвачът, какво се е случило с полет 370 на Малайзийските авиолинии или каква е тайната на Бермудския триъгълник.

Чакайте, малко… някои от тези вече са разгадани.

Благодарение на наука, която не е съществувала преди години, учените са успели да намерят отговорите на много въпроси. Понякога просто изваждат късмет – някой си признава или се натъкват на улика, която е пропусната от останалите.

И въпреки това, хората често не вярват на тези отговори, предимно защото са разочароващо прости и лишени от екзотика. Книги и предавания продължават да изучават „мистерии“, които вече са разкрити. Понякога обаче истината, колкото и проста да е тя, е доказано такава. Това са 10 дългогодишни мистерии, на които вече знаем отговора.image

10. Избягала ли е Анастасия от болшевиките?

Няколко години след като болшевиките натикват цар Николай II, съпругата и петте им деца в една маза и откриват огън по тях през юли 1918г, някоя си Анна Андерсън се появява с твърдения, че е най-малката дъщеря на царя, Анастасия. По нейните думи, непознати лица я били спасили от сигурна смърт.

Макар отхвърляна от роднините на Романови, нейната сага се оказва достатъчно интересна за Холивуд и през 1956г е превърната във филм с участието на Ингрид Бергман. Години наред се носят слуховете, че младата принцеса е оживяла. През 1991г обаче, загадката поема изненадващ обрат. Телата на повечето от семейство Романови и тяхната прислуга са открити в масов гроб в Екатеринбург, Русия. Тези на момче и момиче обаче липсват.

Последната надежда, че Анастасия може да е оживяла, е разбита през 2007г, когато археолозите откриват втори гроб с липсващите от първия кости. Те са сравнени с ДНК проби от Николай II, извлечени от окървавена дреха, която царят е носил при опит за неговото покушение през 1891г. Вече са идентифицирани телата на всички от царското семейство, с което става ясно, че Анастасия е загинала заедно с останалите.image


9. Каква е тайната на Бермудския триъгълник

Невъзможно е да не сте чували за Бермудския триъгълник, мястото с може би най-лоша репутация. Обхваща региона между Флорида, Пуерто Рико и Бермудските острови, където според популярния мит някаква дяволска сила кара кораби, самолети и хора да изчезват безследно.

Някои обвиняват извънземните, които отвличали хората, за да ги изучават. Други твърдят, че там се преплитат измеренията. Трети пък подхождат по-научно и посочват за виновник метана, който изригва от дълбините на океана.

Истинската мистерия на Бермудския триъгълник обаче е защо хората продължават да вярват на този мит? През 1975г, пилотът Лорънс Дейвид Куше публикува своето разследване на феномена. Когато той разгледал официалните доклади за кораби, които според авторите на паранормалното били изчезнали необяснимо, той открил, че всъщност просто били потънали заради лошо време или на борда им се случили напълно обясними инциденти, а останките им често били откривани.

Бреговата охрана на САЩ официално не признава съществуването на Бермудския триъгълник като географски регион, представляващ по-голяма опасност за кораби или самолети, и след разглеждане на докладите също твърди, че няма нищо необяснимо.
image

8. Какво се е случило с маите?

Дълги години хората са били озадачени от най-шантавия срив на цивилизация в историята. Защо маите са изоставили десетките си градове, които са построили на полуостров Юкатан и са позволили на една силно развита цивилизация да се срине?

Според някои теории, маите вероятно са били победени във война от свои врагове или пък властта е била съборена от въстание. Други търсят доста по-откачени обяснения, като например инвазия на извънземни.

В проучване, публикувано през 2012г, учени от университета в Аризона, които са изследвали състоянието на околната среда по времето на маите, са открили доказателства в подкрепа на теория, прокарана за първи път от историка Джаред Даймънд през 2005г. Маите били изгорили и изсекли толкова много от горите, че постепенно започнали да падат все по-малко дъждове. Това довело до голяма суша, която пък предизвикала ерозия и изтощение на почвата, а това сложило край на земеделието. Поради недостига на храна, работниците били принудени да напуснат градовете, за да не умрат от глад, а след това ефектът на доминото довел до крахът на цялата цивилизация.

image
 

7. Замесен ли е човекът с чадъра в убийството на Кенеди?

Една от най-необяснимите загадки от убийството на Кенеди през 1963г в Далас е присъствието на „човека с чадъра“. Неясната фигура се вижда на някои снимки с черен чадър в ръка, макар времето в онзи ден да е било ясно и слънчево. Някои хора веднага откриват конспирация в това – вероятно той е сигнализирал на снайпериста. Други подозират, че самият той може да е бил убиецът и е изстрелял отровна стреличка.

Когато случаят е отворен наново през 70-те години обаче, 53-годишният Луй Стивън Уит от Далас признава, че той е човекът с чадъра. Неговото обяснение обаче е малко странно: Уит не харесвал бащата на Джон Кенеди, бившият посланик Джоузеф Кенеди, когото обвинявал, че подкрепял политиката на британския министър-председател Невил Чембърлейн срещу Хитлер. Понеже Чембърлейн винаги носил със себе си чадър, Уит избрал деня на покушението, за да разпъне огромен, съмнителен чадър пред президента. На изслушването си той дори показал чадъра и в него нямало скрито оръжие.

Уит добавил още: „Ако Рекордите на Гинес имаха категория за хора, правещи грешното нещо в грешния момент на грешното място, аз щях да съм номер 1.“

image

 

6. Какво се е случило с експедицията на Франклин?

Изследователят сър Джон Франклин отплавал за Канада през 1845г с екип от 128 души и запаси от храна за три години, надявайки се да открие път, свързващ Атлантическия с Тихия океан (днешния Северозападен морски път). Вместо това обаче, Франклин и хората му изчезнали. Повече от 30 експедиции са ги търсели – толкова много, че всъщност повече хора загинали в търсенето, отколкото били изчезнали.

Най-накрая, през 1859г, били открити човешки останки, заедно с дневник, в който последно било писано през април 1848г. След като корабите на Франклин заседнали в леда, екипажът прекарал почти две години в опити да ги освободи, но след като Франклин и още 23-ма загинали, останалите тръгнали на обречен поход през канадската тундра. Някои дори прибягнали до канибализъм.

Какво се е объркало? През 1980-те, канадският антрополог Оуен Бийти стига до заключението, че изследователите са загинали не от глад или от студ, а от болести като туберкулоза, след като се били натровили от консерви с високо съдържание на олово.

Друга част от загадката е решена миналата година, когато канадска роботизирана подводница открива останките на един от корабите на Франклин под антарктическия лед.




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borheto
Категория: Забавление
Прочетен: 32959
Постинги: 36
Коментари: 5
Гласове: 26
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031